Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα με εξαρτημένη εργασία δικαιούνται δώρο εορτών. Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Χριστουγέννων λαμβάνεται υπόψη η αμοιβή των μισθωτών, με τη χρονική περίοδο υπολογισμού να εκτείνεται από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Αν η σχέση εργασίας παραμένει αδιάλειπτη σε αυτήν την περίοδο, οι εργαζόμενοι δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο, που είναι είτε ίσο με έναν μισθό είτε με 25 ημερομίσθια.
Για εκείνους που δεν έχουν εργαστεί ολόκληρη την περίοδο, το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται αναλογικά ανάλογα με τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η εργασία που παρέχεται ολικά από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου περιλαμβάνει και τις ημέρες απουσίας λόγω νόμιμης απουσίας, όπως άδεια ή αναρρωτική άδεια. Η μισθοδοσία στους εργαζομένους που απουσιάζουν λόγω ασθένειας έχει τις δικές της ερμηνείες για τον υπολογισμό του Δώρου.
Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει σε χρήμα, χωρίς να επιτρέπεται η καταβολή σε είδος. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί πως το Δώρο υπόκειται σε εισφορές και φόρους. Πιο συγκεκριμένα, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το Δώρο νωρίτερα από την προθεσμία.
Στην περίπτωση που δεν γίνει η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων εντός της προθεσμίας, οι εργαζόμενοι ή τα σωματεία τους μπορούν να απευθυνθούν στην Επιθεώρηση Εργασίας, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά. Οι επιθεωρητές έχουν υποχρέωση να παρέμβουν άμεσα και να διενεργήσουν ελέγχους. Οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλουν καταγγελίες ανώνυμα ή επώνυμα.
Αν για τους ωρομίσθιους εργαζόμενους ο υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων γίνεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών, για τους μερικώς απασχολούμενους το Δώρο υπολογίζεται με βάση τις μειωμένες αποδοχές τους. Σε όλες τις περιπτώσεις, ισχύει η προσαύξηση του συντελεστή αδείας.
Πηγή: newsbomb.gr